Instalarea XAMPP

Cum să instalezi un server web local în Windows, cu XAMPP

Ai vrea să îți faci propriul site web cu WordPress sau Joomla? Cel mai bine ar fi să începi prin a le instala și testa pe computerul tău. Pentru asta ai nevoie de un server Web pe care îl poți realiza cu XAMPP. Este simplu de instalat, ușor de folosit și conține tot ce ai nevoie.

În cele ce urmează voi prezenta procedura de instalare a unui server local care poate să funcționeze pe Windows XP sau versiuni mai recente, inclusiv Windows 10.

Pentru a putea instala și rula site-uri WordPress sau Joomla ai nevoie un server web Apache, de un server de baze de date MySQL și un interpretor PHP. Cele trei componente le poți instala individual (este o operație destul de dificilă), sau poți folosi un pachet preconfigurat cum este pachetul XAMPP, care este foarte practic și te va scuti de multe bătăi de cap.

În continuare voi prezenta pachetul XAMPP, care este foarte ușor de instalat și de utilizat, deoarece are multe elemente de securitate dezactivate. Din acest motiv se recomandă a fi utilizat doar pentru servere locale, ca instrument de testare și dezvoltare, nu pentru servere web pe Internet.

Numele XAMPP este acronimul pentru: X (însemnând multi-platformă), Serverul web Apache, MySQL, PHP și Perl, principale aplicații conținute în pachetul XAMPP.

De pe prima pagină a site-ului oficial Apache Friends (www.apachefriends.org) poți descărca versiunea recomandată de XAMPP for Windows v7.2.2 (PHP 7.2.2), iar de pe pagina Download poți descărcate următoarele versiuni XAMPP pentru Windows (martie 2018):

Kiturile de instalare sunt în format executabil (xampp-win32-5.6.33-0-VC11-installer.exe).

Prima pagină a site-ului oficial Apache Friends
Prima pagină a site-ului oficial Apache Friends
Pagina de descărcare a aplicaţiei XAMPP
Pagina de descărcare a aplicaţiei XAMPP

 

Pentru a putea instala XAMPP trebuie să ai drepturi de administrator în Windows, iar în timpul instalării User Account Control este preferabil să fie dezactivat. Aplicația XAMPP poate fi ulterior eliminată din computer prin intermediul Control Panel, la fel ca orice aplicație Windows.

Pentru instalarea versiunii XAMPP 5.6.33 trebuie să lansezi în execuție kitul XAMPP și să urmezi indicațiile asistentului de instalare.

În cea de a doua fereastră a asistentului de instalare trebuie să alegi componentele pe care dorești să le instalezi. Îți recomand să bifezi doar componentele necesare, pentru a nu supraîncărca sistemul: Apache, MySQL, PHP și phpMyAdmin. Dacă ai nevoie de un server de e-mail, atunci alege și Mercury Mail Server.

Alegerea componentelor XAMPP pentru instalare
Alegerea componentelor XAMPP pentru instalare

Instalarea se va face implicit pe unitatea de disc C: în folderul xampp, dar dacă reinstalezi frecvent Windows-ul, poți opta pentru instalarea pe o altă unitate de disc (de exemplu, D:).

Alegerea unității de disc și a folderului pentru instalare.
Alegerea unității de disc și a folderului pentru instalare.

Pentru a fi mai operativ, debifează opțiunea ”Learn more about Bitnami for XAMPP”.

Debifează opțiunea ”Learn more about Bitnami for XAMPP”
Debifează opțiunea ”Learn more about Bitnami for XAMPP”

Este posibil ca pe parcursul instalării aplicația să ceară permisiuni în firewall, pe care va trebui să le confirmi.

Permisiuni în firewall pentru XAMPP
Permisiuni în firewall pentru XAMPP

După finalizarea instalării, dacă este bifată opțiunea ”Do you want to start the Control Panel now?” se va deschide fereastra XAMPP Control Panel.

Panoul de control al XAMPP
Panoul de control al XAMPP
Panoul de control al XAMPP cu serverele pornite
Panoul de control al XAMPP cu serverele pornite

În fereastra XAMPP Control Panel, trebuie să pornești serverele Apache și MySQL, apăsând pe butoanele Start din dreapta lor. După ce serverele au pornit, în dreptul lor apare textul Running pe un fundal verde deschis. Serverele FileZilla, Mercury și Tomcat nu le poți porni dacă le-ai debifat la începutul instalării (și nici nu ai nevoie de ele).

După ce ai terminat lucrul, pentru a opri serverele trebuie să apeși din nou pe butoanele cu care le-ai pornit, care acum afișează Stop. Apoi, pentru a închide fereastra XAMPP Control Panel, trebuie să apeși butonul Quit. Dacă încerci să închizi de la butonul X din partea dreaptă sus (Close), fereastra este doar minimizată în zona de notificare de pe Taskbar (lângă ceas).

Pentru a redeschide fereastra XAMPP Control Panel, poți apela icoana cu același nume din meniul de Start, sau poți lansa în execuție fișierul executabil xampp-control.exe din folderul xampp.

Dacă dorești ca cele două servere – Apache și MySQL – să pornească automat odată cu pornirea Windows-ului, atunci este necesar să bifezi casetele Svc din stânga lor, ceea ce determină ca cele două servere să fie lansate automat ca servicii Windows. Acest lucru va consuma însă inutil resursele PC-ului în momentele în care nu ai nevoie de serverul Web, acestea rămânând în permanență pornite. Recomandarea mea este să pornești cele două servere doar atunci când ai nevoie de ele.

Dacă serverul web Apache nu pornește, este posibil să fie în funcțiune un alt serviciu (de exemplu: Skype, IIS sau antivirus) care folosește sau restricționează portul 80 al computerului. În acest caz își recomand să oprești aceste aplicații înainte de a porni serverul Apache (uneori este necesar să intervi în Services din Windows).

Dacă nu pornește MySQL, atunci este posibil să fie în funcțiune un alt server de baze de date (de exemplu SQL), pe care trebuie să-l oprești înainte de a porni MySQL.

Uneori poți avea noroc și problema să se rezolve cu o simplă restartare a computerului 🙂 .

După pornirea celor două servere, deschide un browser web și introdu adresa http://localhost sau http://127.0.0.1. Dacă totul este în regulă, va apărea pagina ”Welcome to XAMPP for Windows 5.6.28”, care este confirmarea că XAMPP-ul funcționează corect pe calculatorul tău.

Pagina serverului local XAMPP după instalare
Pagina serverului local XAMPP după instalare

Înainte însă de a te apuca de treabă și să instalezi WordPress sau Joomla, trebuie să mai știi ceva: folderul în care trebuie să pui fișierele viitorului site se numește htdocs și are calea [unitatea de disc]:\xampp\htdocs.

În urma instalării în folderul htdocs există mai multe foldere și fișiere (răspunzătoare de pagina ”Welcome to XAMPP for Windows 5.6.28”), de care în general nu ai nevoie. Îți recomand să le ștergi pe toate, astfel ca folderul htdocs să rămână gol și în el să poți pune fișierele și folderele viitorului tău site web.

Foldere și fișiere din htdocs după instalarea XAMPP
Foldere și fișiere din htdocs după instalarea XAMPP

Dacă dorești să creezi și să testezi un singur site web, atunci poți pune fișierele acestuia direct în htdocs. Dacă vrei să creezi și să testezi mai multe site-uri, similare sau diferite (de exemplu, unul cu WordPress și unul cu Joomla), atunci trebuie să pui fișierele fiecăruia în foldere separate.

Când apelezi în browser http://localhost, vei vedea cele două foldere corespunzătoare celor două site-uri, ca în figura de mai jos. Adresele URL corespunzătoare vor fi: http://localhost/joomla/ respectiv http://localhost/wordpress/.

Folderele din htdocs afișate în File Manager
Folderele din htdocs afișate în File Manager
Folderele din htdocs afișate în browser
Folderele din htdocs afișate în browser

Când creezi folderele în htdocs, ai grijă să le denumești cu litere mici, fără spații între litere sau între cuvinte, cuvintele putând fi separate cu – (în niciun caz cu _ , cum multă lume obișnuiește să facă). Aceste reguli este recomandat să le aplici și la denumirea fișierelor pe care le folosești în site, cum ar fi imagini, pdf-uri etc.

De exemplu, adresa URL a unui site al cărui folder se numește ”Primul meu Site” va fi http://localhost/Primul%20meu%20Site/ , față de  varianta corectă http://localhost/primul-meu-site/

Articole asemănătoare

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *