Servers

De ce am nevoie pentru un site web online?

Înainte de a te apuca de realizarea unui site web, trebuie să lămurim două elemente strict necesare pentru publicarea online a site-ului: numele de domeniu și găzduirea. Să vedem ce înseamnă fiecare și cum se pot obține contra-cost sau gratuit.

Domeniul

Pe înțelesul tuturor, domeniul este cel care dă adresa site-ului, de exemplu, nume-site.ro sau my-site.com. Acesta are mai multe părți (subdomeniul, numele de domeniu sau domeniul, domeniul top-level), pe care le poți identifica în imaginea de mai jos.

schema URL

Domeniul top-level (nivel superior) poate fi .ro dacă alegi să faci un site pentru România, poate fi unul specific altei țări (.de, .uk, it etc.), sau poate fi unul internațional (.com, .org, . eu etc.) O listă a domeniilor top level poți consulta aici sau aici.

Pentru achiziționarea unui nume de domeniu .ro îți recomand să apelezi la autoritatea națională care gestionează aceste domenii – Romania Top Level Domain (RoTLD). Poți achiziționa un domeniu .ro și de la „reselleri” însă nu îți recomand acest lucru, chiar dacă uneori prețul este mai mic. De ce? Pentru că poți avea surprize în momentul în care vrei să pleci de la ei cu găzduirea site-ului și te poți trezi fără domeniu și destul de complicat să-l recuperezi.

Dacă achiziționezi domeniul de la rotld.ro va trebui să plătești în jur de 52$ + TVA, fără alte costuri suplimentare. Pentru alte domenii în afara ro (.com, .org, .net etc) poți apela la firmele la care cumperi găzduirea (vezi lista de la finalul articolului) sau mai bine cumperi „din afară” de la namecheap.com (evită godaddy.com).

Înregistrarea unui domeniu pe RoTLD

Numele de domeniu îl alegi tu, cât mai sugestiv și pe cât posibil similar cu numele firmei sau cu numele pe care intenționezi să-l dai site-ului. Bineînțeles, acesta trebuie să fie disponibil, adică să nu fie cumpărat de către altcineva. Ca să verifici disponibilitate numelui de domeniu intri pe pagina rotld.ro, în panoul din partea stângă dai clic pe Domenii .ro > Whois. Pe pagina Interogare Whois în caseta Nume Domeniu introduci numele de domeniu al cărei disponibilitate vrei să o verifici. După ce bifezi sau completezi captcha dai clic pe butonul Continuă și vei primi un raport.

Pagina Interogare Whois
Pagina Interogare Whois

Dacă numele de domeniu verificat este disponibil, poți trece la înregistrarea și cumpărarea sa. Pentru aceasta dai clic în panoul din partea stângă pe Domenii .ro > Înregistrare Domeniu Nou. În caseta Nume Domenii „.ro” introduci numele de domeniu pe care dorești să-l înregistrezi. În caseta Introduceți codul din imaginea alăturată introduci codul de verificare afișat alături și apoi dai clic pe butonul Verifică disponibilitatea domeniilor.

Înregistrare Domeniu Nou
Înregistrare Domeniu Nou

Dacă nu ai verificat în prealabil disponibilitatea domeniului iar acesta nu este disponibil, vei primi mesajul ”Domeniul este înregistrat!” și trebuie să folosești altă combinație pentru numele de domeniu.

Dacă domeniul este disponibil va apărea o pagină care îți prezintă Regulile pentru înregistrarea domeniilor .ro, Contractul pentru înregistrare și Responsabilitatea pentru utilizarea legala a domeniilor. Pentru a trece mai departe trebuie să fii de acord cu acestea și să alegi dacă deținătorul este persoana fizică sau juridică.

Acord procedură înregistrare domenii
Acord procedură înregistrare domenii

După ce dai clic pe butonul Continuă, apare un formular pentru cererea de înregistrare a domeniului, în care va trebui să completezi datele cumpărătorului și datele pentru facturare precum și metoda de plată agreată.

Formular cerere de înregistrare a domeniului
Formular cerere de înregistrare a domeniului
Formular cerere de înregistrare a domeniului
Formular cerere de înregistrare a domeniului

După ce ai făcut plata și aceasta a fost încasată, numele de domeniu va fi activat și poți să-l utilizezi. După ce rezolvi problema găzduirii, va trebui să revii pe pagina rotld la Domenii .ro > Administrare Domenii > On-Line și să te autentifici cu contul tău. Pe pagina de administrare a domeniului la secțiunea Nameservers trebuie să introduci DNS-urile furnizorului serviciului de găzduire.

Nameservers
Nameservers

După salvarea acestora va dura de la câteva ore până la 24 de ore pentru propagarea lor pe internet. În acest răstimp site-ul tău nu va fi accesibil.

Înregistrarea unui domeniu gratuit pe freenom

Pentru debutul în lumea web ai putea merge pe un nume de domeniu gratuit oferit de freenom. Poți alege dintre domeniile top level  .TK / .ML / .GA / .CF / .GQ, pe 1-12 luni, în varianta gratuită trebuind să respecți anumite condiții de utilizare. Iată ce trebuie să faci.

Intri pe pagina http://www.freenom.com și în caseta Find a new FREE domain introduci numele de domeniu dorit după care dai clic pe butonul Check Availability.

Pagina oficială a freenom.com
Pagina oficială a freenom.com

Va fi afișată o pagină cu variantele de domenii top-level disponibile pentru domeniul pe care l-ai introdus anterior.

Variantele de domenii top-level disponibile
Variantele de domenii top-level disponibile

Alegi din listă varianta care îți convine dând clic pe butonul Get it now aferent, acesta devenind Selected. Ca să mergi mai departe dai clic pe butonul Checkout.

Selectezi domeniul dorit
Selectezi domeniul dorit

Apare pagina Cart, care afișează numele de domeniu ales anterior, pentru care va trebui să selectezi numărul de luni de valabilitate a domeniului (maxim 12 luni în varianta gratuită). Atenție, deocamdată să nu te atingi de butoanele Forward this domain și/sau Use DNS – de acestea vei avea nevoie doar în momentul în care ai contul de găzduire. Dă clic pe butonul Continue.

Pagina Cart
Pagina Cart

Apare pagina Review & Checkout în care va trebui să alegi o metodă de autentificare. Cea mai comodă variantă este să utilizezi conturile de Google, Facebook sau Microsoft reprezentate prin butoane în partea dreaptă.

Pagina Review & Checkout
Pagina Review & Checkout

După alegerea și contului pentru autentificare va trebui să introduci datele tale personale.

Pagina Your Details
Pagina Your Details

După completarea datelor te poți autentifica de la butonul Sign in as… .

Sign in as...
Sign in as…

Va apare o pagina care îți confirmă comanda și te anunță că vei primi și un e-mail de notificare. Acum poți intre în zona client dând clic pe butonul Click here to go to your Client Area.

Pagina Order Confirmation
Pagina Order Confirmation

În zona de client la Services > My Domains vei găsi afișat domeniul tău pe care tocmai l-ai obținut gratuit.

Pagina My Domains
Pagina My Domains

În momentul în care ai contul de găzduire va trebui să intri la Manage Domain și să introduci DNS-urile aferente contului de găzduire.

Pagina Manage Domain
Pagina Manage Domain

Găzduirea

Găzduirea sau hosting-ul se referă la serverul web care va găzdui site-ul tău. Ca persoană fizică nu merită efortul fizic și financiar ca să-ți faci propriul server pentru găzduirea site-ului. Mai bine apelezi la firme specializate în acest sens, care oferă pachete de găzduire la prețuri începând de la 1-2 EU pe lună, sau poți încerca varianta unei găzduiri gratuite.

Oferta cu abonamente de găzduire este bogată, existând variante minimale începând de la 1-2 EU/lună, până la abonamente Business de câțiva zeci de EU/lună. Mai jos găsești o listă cu adresele URL ale câtorva firme din România care oferă servicii de gărduire:

Sfatul nostru este să începi cu un abonament de hosting minimal sau chiar cu un hosting gratuit, iar pe măsură ce site-ul se dezvoltă și crește traficul, să treci la un abonament superior. Banii economisiți mai bine îi investești în crearea de conținut pentru site sau SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), astfel încât site-ul să devină mai popular și să crească numărul de vizitatori.

Articole asemănătoare

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *