Wordpress pe Hostinger

Instalarea WordPress pe un cont de găzduire Hostinger

O alternativă ca să ai propriul site web online gratuit cu WordPress, complet funcțional, fără reclame este să-l găzduiești pe hostinger.ro. Pentru instalarea WordPress pe un cont de găzduire online trebuie să parcurgi următoarele etape:

 • descarci pachetul de instalare WordPress 4.9.4
 • dezarhivezi pachetul pe computerul tău și apoi faci un nou pachet fără folderul wordpress.
 • încarci pachetul în contul de găzduire folosind utilitarul Import Website
 • creezi o bază de date cu utilitarul Baze de Date MySQL
 • pornești instalarea
 • completezi datele necesare instalării
 • finalizezi instalarea.

1. Descărcarea pachetului WordPress

Mai întâi trebuie să descarci pachetul de instalare WordPress de pe site-ul oficial.  Intră pe pagina wordpress.org și dă clic pe butonul Download WordPress din partea dreaptă sus a paginii.

Site‑ul oficial WordPress
Site‑ul oficial WordPress

Se va deschide o nouă pagină de pe care poți descărca cea mai recentă versiune de WordPress (4.9.4).

Pagina pentru descărcarea WordPress
Pagina pentru descărcarea WordPress

Apasă butonul Download WordPress 4.9.4 și descarcă pachetul în format zip pe computerul propriu.

Dacă dorești, ai posibilitatea să descarci și să folosești varianta în limba română. Pentru aceasta dă clic pe link-ul Română din mesajul de atenționare galben din partea se sus a paginii. Pe pagina dedicată versiunii în limba română apeși pe Descarcă WordPress 4.9.4 în RO.

Pagina pentru descărcarea WordPress în română
Pagina pentru descărcarea WordPress în română

2. Dezarhivarea fișierelor WordPress și crearea unui nou pachet de instalare.

După ce ai descărcat pachetul de instalare acesta ar trebui încărcat în contul de găzduire. Însă nu iți recomand să încarci pe hosting pachetul original de WordPress, deoarece toate fișierele și folderele din pachetul zip se află plasate într-un folder denumit wordpress. Pe Hostinger este destul de dificil să muți aceste foldere și fișiere din folderul wordpress, așa că mai bine faci această operație pe computerul tău și apoi creezi un nou pachet de instalare.

Pentru aceasta trebuie să dezarhivezi pachetul într-un folder de pe calculatorul tău. Operația de dezarhivare poți să o faci cu ajutorul unei aplicații dedicate (WinZipWinRar) sau cu gestionare de fișiere cum ar fi File Explorer din Windows sau Total Commander.

Apoi selectezi toate fișierele și folderele rezultate în urma dezarhivării (nu folderul wordpress care le conține) și le arhivezi cu Zip (nu cu Rar), obținând un nou pachet de instalare. Cel mai simplu faci această operație cu File Explorer din Windows. Pentru aceasta intri în folderul wordpress, selectezi toate fișierele și folderele, dai clic pe ele cu butonul drept al mouse-ului și alegi Send to > Compressed (zipped) folder. Va rezulta un nou pachet zip pe care-l denumești sugestiv, de exemplu, pachet-nou.zip.

Arhivarea cu zip în Windows
Arhivarea cu zip în Windows

3. Încărcarea pachetului de instalare în contul de găzduire

Pentru următoarele operații va trebui în prealabil să ai creat un cont de găzduire pe Hostinger.ro și apoi să folosești utilitarele disponibile în panoul de control al contului de găzduire. Vei avea nevoie de cele aflate în zonele WebsiteFișiere și Baze De Date.

Utilitare din panoul de control Hostinger
Utilitare din panoul de control Hostinger

Varianta cea mai comodă ca să încarci pachetul pe hosting este să folosești utilitarul Import Website din panoul de control Hostinger, secțiunea Website. Această variantă are avantajul că are limitare de dimensiune a arhivelor la 100MB, față de încărcarea cu Manager Fișiere FTP care are limitare la 9.54 MB. În plus, arhivele zip sunt dezarhivate automat în folderul de publicare al site-ului.

Pentru încărcarea pachetului de instalare trebuie să-l tragi cu mouse-ul în zona Trage fișierele aici, sau să dai clic în acea zonă și să selectezi pachetul creat de tine.

Utilitarul Import Website
Utilitarul Import Website
Confirmarea încărcării pachetului de instalare
Confirmarea încărcării pachetului de instalare

După ce ai primit mesajul de confirmare File has been uploaded poți folosi utilitarul Manager Fișiere FTP din panoul de control Hostinger secțiunea Fișiere, pentru a verifica dacă încărcarea și dezarhivarea s-au desfășurat corespunzător. Pentru aceasta în Manager Fișiere FTP intri în folderul public_html și ar trebui să vezi fișierele și folderele pachetului de instalare WordPress, ca în figura de mai jos.

Folderul public_html
Folderul public_html
Folderele și fișierele pachetului WordPress în public_html
Folderele și fișierele pachetului WordPress în public_html

4. Crearea unei baze de date cu utilitarul Baze de Date MySQL

Înainte să începi instalarea propriu-zisă, trebuie să creezi o bază de date în MySQL folosind utilitarul Baze de Date MySQL din panoul de control Hostinger, secțiunea Baze De Date.

Pe pagina utilitarului în zona Creează o Nouă Bază de Date și un Utilizator MySQL trebuie să introduci următoarele:

 • la Nume Bază de Date MySQL trebuie să dai un nume bazei de date. Numele bazei de date este format din prefixul specific contului tău urmat de ”_” și apoi de numele pe care-l introduci tu, format din maxim 5 caractere. Numele pe care-l introduci trebuie să fie sugestiv pentru a putea identifica ulterior bazele de date. De exemplu, u987742588_wp.
 • la Utilizator MySQL trebuie să introduci un nume de utilizator pentru respectiva bază de date. Pentru a elimina confuziile poți folosi același nume ca al bazei de date. De exemplu, u987742588_wp.
 • la Parola respectiv Repetați parola trebuie introdusă o parolă pentru accesarea bazei de date respective. Îți recomand să folosești generatorul de parole, dând clic pe butonul verde Generează. În fereastra generatorului de parole bifează și cateta Simboluri speciale pentru a obține o parolă căt mai greu de ”spart”. Dă clic pe butonul Generează până obții o parolă care-ți place. Notează-ți parola sau copiaz-o într-un fișier text. Apoi dă clic pe butonul Folosește parola, iar parola va fi introdusă în automat în cele două casete.
Crearea unei baze de date în Hostinger
Crearea unei baze de date în Hostinger

După ce ai completat cele de mai sus dă clic pe butonul Creează și va fi creată baza de date. Va fi afișat un mesaj de notificare cu te anunță că baza a fost creată și care este parola acesteia. Dacă ai uitat înainte să notezi parola, ar fi bine să o faci acum.

Confirmarea creării bazei de date
Confirmarea creării bazei de date

În zona Lista de Baze Date și Utilizatori MySQL sunt afișate toate bazele de date aferente contului tău (maxim două), cu utilizatorul și serverul gazdă aferent. Dacă dai clic pe semnul ”+” din stânga, se va deschide un panou cu mai multe utilitare pentru gestionarea respectivei baze de date. De exemplu dacă ai uitat parola poți să generezi alta cu ajutorul utilitarului Schimbă parola.

Utilitarele pentru gestionarea baze de date
Utilitarele pentru gestionarea baze de date

5. Instalarea propriu-zisă a WordPress

Ca să pornești procesul de instalare trebuie să deschizi în browser adresa contului de găzduire pe care l-ai creat pe Hostinger. În cele ce urmează voi exemplifica pașii necesari pentru instalarea WordPress la adresa URL http://my-site.esy.es.

Pasul 1

Pe prima pagină a procesului de instalare trebuie să alegi limba în care va fi afișat procesul de instalare, de la Select Language. Se poate alege și limba română;

Instalarea WordPress - pasul 1
Instalarea WordPress – pasul 1

După ce ai selectat limba dorită, apasă butonul Continue.

Pasul 2

Apare o pagină care te informează în legătură cu necesitatea de a cunoaște detalii referitoare la baza de date pe care o vei utiliza.

Instalarea WordPress - pasul 2
Instalarea WordPress – pasul 2

Apeși butonul Lets go!

Pasul 3

În pagina dedicată bazei de date trebuie să introduci următorii parametrii:

 • Numele bazei de date la Database Name: introduci numele bazei de date create anterior în utilitarul Baze de Date MySQL (ex. u987742588_wp)
 • Numele utilizatorului bazei de date la Username: introduci numele de utilizator al bazei de date creat anterior (ex. u987742588_wp)
 • Parola pentru accesarea bazei de date la Password: introduci parola generată la crearea bazei de date, pe care sper că ai notat-o corect. Dacă nu, va trebui să generezi o nouă parolă.
 • Numele serverului de baze de date la Database Host: introduci denumirea serverului afișată în utilitarul Baze de Date MySQL la Gazdă MySQL: mysql.hostinger.ro
 • Prefixul tabelelor din baza de date la Table Prefix: implicit este ”wp_” și ar trebui să-l modifici deoarece site-ul va fi online. Folosește o combinație oarecare de litere, de exemplu, ”rku_
Instalarea WordPress - pasul 3
Instalarea WordPress – pasul 3

După ce ai completat toate câmpurile, dai clic pe butonul Submit.

Pasul 4

Dacă totul este în regulă, atunci apare o pagină care confirmă comunicarea cu baza de date și poți să pornești instalarea dând clic pe butonul Run the install.

Instalarea WordPress - pasul 4
Instalarea WordPress – pasul 4

Dacă ai greșit ceva la pasul anterior sau ai uitat să creezi baza de date, atunci va apărea o pagina care te informează în legătură cu problema apărută. Dacă dai clic pe butonul Try again vei fi trimis la pagina anterioară ca să remediezi eroarea.

Instalarea WordPress - pasul 4b
Instalarea WordPress – pasul 4b

Pasul 5

Pe pagina Welcome trebuie să faci următoarele lucruri:

 1. să dai un nume site-ului în caseta Site Title. Acest nume va apărea în fereastra browser-ului web când se navighează pe site, dar și în alte elemente ale site-ului cum ar fi de exemplu, în e-mail-ul de confirmare a înregistrării utilizatorilor. Numele site-ului poți să-l schimbi ulterior foarte ușor, din interfața de administrare a site-ului.
 2. să introduci numele de utilizator pentru contul de administrator al site-ului la Username. Deoarece instalarea se face online și se pune problema de securitate, folosește un nume de utilizator altul decât admin sau administrator.
 3. să introduci parola pentru contul de administrator în caseta Password. Folosește o parolă cât mai complexă, din motive de securitate. Dacă ai introdus o parolă nesigură va trebui să confirmi utilizarea parolei ”slabe”.
 4. să introduci adresa e-mail a administratorului site‑ului la Your Email. Deoarece instalarea este pe un server online, va trebui să introduci o adresă e-mail reală, în care vei primi notificările de pe site.
 5. deoarece site-ul va fi în lucru, trebuie să bifezi caseta Search Engine Visibility, pentru a nu fi indexat de către motoarele de căutare. Vei debifa această obține când site-ul este finalizat și este gata pentru a primi vizitatori. 
Instalarea WordPress - pasul 5
Instalarea WordPress – pasul 5

Dai clic pe butonul Install WordPress pentru a porni instalarea.

6. Finalizarea instalării

După ce WordPress a fost instalat vei fi redirecționat către pagina de autentificare. Aici trebuie să introduci utilizatorul și parola pe care le-ai folosit la pasul 6.

După ce te-ai autentificat se deschide pagina de administrare, unde poți începe să personalizezi site-ul sau să creezi primele tale articole.

Dacă se întâmplă să uiți parola de administrator, ea va putea fi schimbată direct în baza de date, procedeu pe care îl voi prezenta în alt articol.

Pagina de start WordPress
Pagina de start WordPress
Pagina de administrare a WordPress
Pagina de administrare a WordPress

Reține!

Ori de câte ori vrei să ajungi la pagina de administrare a site-ului, trebuie să tastezi în continuarea adresei site-ului ”/wp-admin” . De exemplu, pentru site-ul care face subiectul acestui articol adresa este http://my-site.esy.es/wp-admin.

Articole asemănătoare

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *