Instalarea WordPress pe un cont de găzduire 00WebHost

O altă variantă ca să ai propriul site web online gratuit cu WordPress, complet funcțional și fără reclame este să-l găzduiești pe ro.000webhost.com. Pentru instalarea WordPress pe un cont de găzduire online trebuie să parcurgi următoarele etape:

 • descarci pachetul de instalare WordPress 4.9.4
 • dezarhivezi pachetul pe computerul tău și apoi faci un nou pachet fără folderul wordpress.
 • încarci pachetul în contul de găzduire folosind utilitarul Import Website
 • creezi o bază de date cu utilitarul Baze de Date MySQL
 • pornești instalarea
 • completezi datele necesare instalării
 • finalizezi instalarea.

1. Descărcarea pachetului WordPress

Mai întâi trebuie să descarci pachetul de instalare WordPress de pe site-ul oficial.  Intră pe pagina wordpress.org și dă clic pe butonul Download WordPress din partea dreaptă sus a paginii.

Site‑ul oficial WordPress
Site‑ul oficial WordPress

Se va deschide o nouă pagină de pe care poți descărca cea mai recentă versiune de WordPress (4.9.4).

Pagina pentru descărcarea WordPress
Pagina pentru descărcarea WordPress

Apasă butonul Download WordPress 4.9.4 și descarcă pachetul în format zip pe computerul propriu.

Dacă dorești, ai posibilitatea să descarci și să folosești varianta în limba română. Pentru aceasta dă clic pe link-ul Română din mesajul de atenționare galben din partea se sus a paginii. Pe pagina dedicată versiunii în limba română apeși pe Descarcă WordPress 4.9.4 în RO.

Pagina pentru descărcarea WordPress în română
Pagina pentru descărcarea WordPress în română

2. Încărcarea pachetului de instalare în contul de găzduire

După ce ai descărcat pachetul de instalare acesta trebuie încărcat în contul de găzduire. Trebuie în prealabil să ai creat un cont de găzduire pe ro.000webhost.com și apoi să folosești utilitarul File manager disponibil în panoul de control al contului de găzduire.

Utilitare din panoul de control 000webhost
Utilitare din panoul de control 000webhost

Alegi File manager din bara de instrumente de sus. Se va deschide o nouă pagină pe care va trebui să o derulezi în jos până ajungi la butonul Upload files now. Se va deschide o nouă pagină cu utilitarul File manager, care îți permite să operezi cu fișierele site-ului (momentan este gol).

Accesarea utilitarului File manager
Accesarea utilitarului File manager.
Utilitarul File manager
Utilitarul File manager.

Pentru a încărca pachetul WordPress, alege butonul Upload files de pe bara de instrumente al File manager.

Pentru încărcarea pachetului de instalare apeși pe butonul Select files și selectezi fișierul, apoi apeși pe butonul Upload. Atenție! Nu sunt acceptate fișiere mai mari de 20 MB.

Încărcarea pachetului de instalare WordPress.
Încărcarea pachetului de instalare WordPress
 

După ce fișierul este încărcat, fereastra de upload se închide, iar în pagina File manager poți observa fișierul wordpress-4.9.x.zip în folderul public_html. Acum va trebui să dezarhivezi kitul WordPress. Pentru această operație selectezi kitul, apoi faci clic cu butonul drept pe el și alegi opțiunea Extract.

Dezarhivarea kitului WordPress.
Dezarhivarea kitului WordPress.

Trebuie să apară o fereastră de dialog care afișează numele folderului în care kitul va fi dezarhivat (wordpress-4.9.4). Dacă nu este afișat automat numele folderului, reluați operația până acesta apare, deoarece dezarhivarea nu funcționează dacă introduceți manual numele folderului. Dacă operația de dezarhivare a avut succes, atunci va apărea o mesajul Extraction completed pe un marcaj verde.

Acum va trebui să muți fișierele kitului WordPress din folderul unde au fost dezarhivate, în folderul rădăcină public_html. Pentru aceasta în partea stângă a paginii dai clic pe folderul wordpress-4.9.4, apoi pe folderul wordpress. Selectezi toate fișierele și folderele din folderul wordpress bifând caseta din partea superioară, apoi apeși pe butonul Move.

Selectarea tuturor fișierelor și folderelor în vederea mutării.
Selectarea tuturor fișierelor și folderelor în vederea mutării.

În următoarea fereastră de dialog apeși pe butonul Change, iar pe banda roșie care apare selectezi folderul public_html, apoi apeși butonul Select this din partea stângă jos (nu cel din dreapta). Dacă la Destination este afișat ”/public_html” atunci apasă butonul Move și fișierele vor fi mutate în folderul public_html.

Dacă totul a decurs corespunzător atunci dacă faci clic în partea stângă pe folderul public_html și ar trebui să vezi fișierele și folderele pachetului de instalare WordPress, ca în figura de mai jos. Acum mai rămâne să ștergi folderul wordpress-4.9.4 dând clic pe el și alegând opțiunea Delete.

Folderele și fișierele pachetului WordPress în public_html
Folderele și fișierele pachetului WordPress în public_html

3. Crearea unei baze de date cu utilitarul Baze de Date MySQL

Înainte să începi instalarea propriu-zisă, trebuie să creezi o bază de date în MySQL folosind utilitarul Manage database din panoul de control ro.000webhost.com.

Utilitarul Manage database
Utilitarul Manage database

Pe pagina utilitarului apasă pe butonul New Database. Apare fereastra de dialog Create new database în care trebuie să introduci următoarele:

 • la Datebase name trebuie să dai un nume bazei de date. Numele bazei de date este format din prefixul specific contului tău (de ex. id4927780), urmat de ”_” și apoi de numele pe care-l introduci tu, format din maxim 8 caractere. Numele pe care-l introduci trebuie să fie sugestiv pentru a putea identifica ulterior bazele de date. De exemplu, id4927780_wordpress.
 • la Datebase username trebuie să introduci un nume de utilizator pentru respectiva bază de date. Pentru a elimina confuziile poți folosi același nume ca al bazei de date. De exemplu, id4927780_wordpress.
 • la Password trebuie introdusă o parolă pentru accesarea bazei de date respective. Îți recomand să folosești o parolă complexă, cu litere mari și mici, numere și simboluri speciale pentru a fi cât mai greu de ”spart”. Notează-ți parola sau copiază-o într-un fișier text.
Fereastra de dialog Create new database
Fereastra de dialog Create new database

După ce ai completat cele de mai sus dă clic pe butonul Create. Va fi afișat un mesaj de notificare cu te anunță că baza a fost creată.

În zona Create & manage databases a utilitarului Manage database sunt afișate toate bazele de date aferente contului tău (maxim două), cu utilizatorul (DB User) și serverul gazdă aferent (DB Host). Dacă dai clic pe butonul Manage din dreapta, se va desface o listă care permite accesarea utilitarului PhpMyAdmin, schimbarea parolei ajutorul Change password sau ștergerea bazei de date (Delete DB).

Utilitarele pentru gestionarea baze de date
Utilitarele pentru gestionarea baze de date

4. Instalarea propriu-zisă a WordPress

Ca să pornești procesul de instalare trebuie să deschizi în browser adresa contului de găzduire pe care l-ai creat pe 000Webhost. În cele ce urmează voi exemplifica pașii necesari pentru instalarea WordPress la adresa URL https://prenume-nume.000webhostapp.com

Pasul 1

Pe prima pagină a procesului de instalare trebuie să alegi limba în care va fi afișat procesul de instalare, de la Select Language. Se poate alege și limba română;

Instalarea WordPress - pasul 1
Instalarea WordPress – pasul 1

După ce ai selectat limba dorită, apasă butonul Continue.

Pasul 2

Apare o pagină care te informează în legătură cu necesitatea de a cunoaște detalii referitoare la baza de date pe care o vei utiliza.

Instalarea WordPress - pasul 2
Instalarea WordPress – pasul 2

Apeși butonul Lets go!

Pasul 3

În pagina dedicată bazei de date trebuie să introduci următorii parametrii:

 • Numele bazei de date la Database Name: introduci numele bazei de date create anterior în utilitarul Baze de Date MySQL (ex. id4927780_wordpress)
 • Numele utilizatorului bazei de date la Username: introduci numele de utilizator al bazei de date creat anterior (ex. id4927780_wordpress)
 • Parola pentru accesarea bazei de date la Password: introduci parola generată la crearea bazei de date, pe care sper că ai notat-o corect. Dacă nu, va trebui să generezi o nouă parolă.
 • Numele serverului de baze de date la Database Host: introduci denumirea serverului afișată în utilitarul Baze de Date MySQL la Gazdă MySQL: localhost
 • Prefixul tabelelor din baza de date la Table Prefix: implicit este ”wp_” și ar trebui să-l modifici deoarece site-ul va fi online. Folosește o combinație oarecare de litere, de exemplu, ”rku_
Instalarea WordPress - pasul 3
Instalarea WordPress – pasul 3

După ce ai completat toate câmpurile, dai clic pe butonul Submit.

Pasul 4

Dacă totul este în regulă, atunci apare o pagină care confirmă comunicarea cu baza de date și poți să pornești instalarea dând clic pe butonul Run the install.

Instalarea WordPress - pasul 4
Instalarea WordPress – pasul 4

Dacă ai greșit ceva la pasul anterior sau ai uitat să creezi baza de date, atunci va apărea o pagina care te informează în legătură cu problema apărută. Dacă dai clic pe butonul Try again vei fi trimis la pagina anterioară ca să remediezi eroarea.

Instalarea WordPress - pasul 4b
Instalarea WordPress – pasul 4b

Pasul 5

Pe pagina Welcome trebuie să faci următoarele lucruri:

 1. să dai un nume site-ului în caseta Site Title. Acest nume va apărea în fereastra browser-ului web când se navighează pe site, dar și în alte elemente ale site-ului cum ar fi de exemplu, în e-mail-ul de confirmare a înregistrării utilizatorilor. Numele site-ului poți să-l schimbi ulterior foarte ușor, din interfața de administrare a site-ului.
 2. să introduci numele de utilizator pentru contul de administrator al site-ului la Username. Deoarece instalarea se face online și se pune problema de securitate, folosește un nume de utilizator altul decât admin sau administrator.
 3. să introduci parola pentru contul de administrator în caseta Password. Folosește o parolă cât mai complexă, din motive de securitate. Dacă ai introdus o parolă nesigură va trebui să confirmi utilizarea parolei ”slabe”.
 4. să introduci adresa e-mail a administratorului site‑ului la Your Email. Deoarece instalarea este pe un server online, va trebui să introduci o adresă e-mail reală, în care vei primi notificările de pe site.
 5. deoarece site-ul va fi în lucru, trebuie să bifezi caseta Search Engine Visibility, pentru a nu fi indexat de către motoarele de căutare. Vei debifa această obține când site-ul este finalizat și este gata pentru a primi vizitatori. 
Instalarea WordPress - pasul 5
Instalarea WordPress – pasul 5

Dai clic pe butonul Install WordPress pentru a porni instalarea.

5. Finalizarea instalării

După ce WordPress a fost instalat vei fi redirecționat către pagina de autentificare. Aici trebuie să introduci utilizatorul și parola pe care le-ai folosit la pasul 6.

După ce te-ai autentificat se deschide pagina de administrare, unde poți începe să personalizezi site-ul sau să creezi primele tale articole.

Dacă se întâmplă să uiți parola de administrator, ea va putea fi schimbată direct în baza de date, procedeu pe care îl voi prezenta în alt articol.

Pagina de start WordPress
Pagina de start WordPress
Pagina de administrare a WordPress
Pagina de administrare a WordPress

Reține!

Ori de câte ori vrei să ajungi la pagina de administrare a site-ului, trebuie să tastezi în continuarea adresei site-ului ”/wp-admin” . De exemplu, pentru site-ul care face subiectul acestui articol adresa este https://prenume-nume.000webhostapp.com/wp-admin.

Articole asemănătoare

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *