banner Wordpress

Instalarea WordPress pe un server local

Te-ai hotărât să folosești WordPress pentru a crea un site Web și ești începător. Îți recomandăm să începi cu instalarea sa pe un server local realizat cu XAMPP. Pentru aceasta trebuie să parcurgi următoarele etape:

 • descarci pachetul de instalare WordPress 4.9.4
 • dezarhivezi pachetul în directorul htdocs din XAMPP
 • creeezi o bază de date cu phpmyadmin
 • pornești instalarea
 • completezi datele necesare instalării
 • finalizezi instalarea.

1. Descărcarea pachetului WordPress

Mai întâi trebuie să descarci pachetul WordPress de pe site-ul oficial.  Pentru aceasta intră pe pagina wordpress.org și dă clic pe butonul Download WordPress din partea dreaptă sus a paginii.

Site‑ul oficial WordPress
Site‑ul oficial WordPress

Se va deschide o nouă pagină de pe care poți descărca cea mai recentă versiune de WordPress (4.9.4).

Pagina pentru descărcarea WordPress
Pagina pentru descărcarea WordPress

Apasă butonul Download WordPress 4.9.4 și descarcă pachetul în format zip pe computerul propriu.

Dacă dorești, ai posibilitatea să descarci și să folosești varianta în limba română. Pentru aceasta dă clic pe link-ul Română din mesajul de atenționare galben din partea se sus a paginii. Pe pagina dedicată versiunii în limba română apeși pe Descarcă WordPress 4.9.4 în RO.

Pagina pentru descărcarea WordPress în română
Pagina pentru descărcarea WordPress în română

2. Dezarhivarea fișierelor WordPress.

După ce ai descărcat pachetul WordPress, trebuie să extragi fișierele din arhivă și să le copiezi în folderul htdocs – aceasta dacă vrei să faci și să testezi un singur site/proiect.

Dacă vrei să faci/testezi mai multe site-uri, atunci pentru fiecare site trebuie să creezi câte un folder în htdocs și în fiecare dintre aceste foldere să dezarhivezi pachetul WordPress.

De exemplu: c:\xampp\htdocs\site-1\ și c:\xampp\htdocs\site-2\

Operația de dezarhivare poți să o faci cu ajutorul unei aplicații dedicate (WinZipWinRar) sau cu gestionare de fișiere cum ar fi File Explorer și Total Commander.

Atenție mare la dezarhivarea directă în htdocs sau într-un folder al acestuia, deoarece fișierele din pachetul zip se află deja într-un folder denumit wordpress.

Pachetul WordPress dezarhivat
Pachetul WordPress dezarhivat

3. Crearea unei baze de date cu phpMyAdmin

Înainte să începi instalarea propriu-zisă, trebuie să creezi o bază de date în MySQL folosind utilitarul phpMyAdmin din XAMPP. Pentru aceasta trebuie să tastezi în browser adresa următoare http://localhost/phpmyadmin/. Ai grijă să tastezi corect adresa completă, altfel vei obține doar o căutare în motorul de căutare. Bineînțeles, XAMPP-ul trebuie să fie pornit în prealabil.

Crearea unei baze de date în phpMyAdmin
Crearea unei baze de date în phpMyAdmin

În pagina phpMyAdmin dă clic pe elementul New din structura de navigare din partea stângă, care va deschide în partea dreaptă pagina Databases.

În caseta Create database se introduce denumirea dorită pentru baza de date. Îți recomand să folosești un nume similar cu al folderului în care instalezi site-ul, de exemplu, wordpress.

Din lista Collation alege opțiunea utf8_general_ci, ca să poți folosi limba română cu diacritice în site și apoi apasă butonul Create.

4. Instalarea propriu-zisă a WordPress

Ca să pornești procesul de instalare trebuie să deschizi în browser adresa http://localhost – în cazul în care ai un singur site în htdocs. Dacă lucrezi cu mai multe site-uri în htdocs (cum am arătat mai sus), atunci pe acestea le vei apela cu adrese de forma http://localhost/site-1, respectiv http://localhost/site-2.

În cele ce urmează voi exemplifica pașii necesari pentru instalarea WordPress 4.7.3 într-un folder denumit WordPress, deci am adresa URL http://localhost/wordpress.

4.1 Pasul 1

Pe prima pagină a procesului de instalare trebuie să alegi limba în care va fi afișat procesul de instalare, de la Select Language. Se poate alege și limba română;

Instalarea WordPress - pasul 1
Instalarea WordPress – pasul 1

După ce ai selectat limba dorită, apasă butonul Continue.

4.2 Pasul 2

Apare o pagină care te informează în legătură cu necesitatea de a cunoaște detalii referitoare la baza de date pe care o vei utiliza.

Instalarea WordPress - pasul 2
Instalarea WordPress – pasul 2

Apeși butonul Lets go!

4.3 Pasul 3

În pagina dedicată bazei de date trebuie să introduci următorii parametrii:

 • Numele bazei de date la Database Name: introduci numele bazei de date create anterior
 • Numele utilizatorului bazei de date la Username: introduci ”root”;
 • Parola pentru accesarea bazei de date la Password: rămâne necompletat;
 • Numele serverului de baze de date la Database Host: introduci ”localhost”;
 • Prefixul tabelelor din baza de date la Table Prefix: implicit este ”wp_” și ar trebui să modifici, mai ales dacă vei publica online site-ul. Folosește o combinație oarecare de litere, de exemplu, ”xyz_
Instalarea WordPress - pasul 3
Instalarea WordPress – pasul 3

După ce ai completat toate câmpurile, dai clic pe butonul Submit.

4.4 Pasul 4

Dacă totul este în regulă, atunci apare o pagină care confirmă comunicarea cu baza de date și poți să pornești instalarea dând clic pe butonul Run the install.

Instalarea WordPress - pasul 4
Instalarea WordPress – pasul 4

Dacă ai greșit ceva la pasul anterior sau ai uitat să creezi baza de date, atunci va apărea o pagina care te informează în legătură cu problema apărută. Dacă dai clic pe butonul Try again vei fi trimis la pagina anterioară ca să remediezi eroarea.

Instalarea WordPress - pasul 4b
Instalarea WordPress – pasul 4b

4.5 Pasul 5

Pe pagina Welcome trebuie să faci următoarele lucruri:

 1. să dai un nume site-ului în caseta Site Title. Acest nume va apărea în fereastra browser-ului web când se navighează pe site, dar și în alte elemente ale site-ului cum ar fi de exemplu, în e-mail-ul de confirmare a înregistrării utilizatorilor. Numele site-ului poți să-l schimbi ulterior foarte ușor, din interfața de administrare a site-ului.
 2. să introduci numele de utilizator pentru contul de administrator al site-ului la Username. Deoarece instalarea se face pe serverul tău local și nu se pune problema de securitate, pentru simplitate poți folosi ”admin” (fără ” ”).
 3. să introduci parola pentru contul de administrator în caseta Password. Din aceleași rațiuni expuse mai sus, poți folosi tot ”admin”.
 4. să confirmi utilizare parolei ”slabe” pe care ai folosit-o mai sus
 5. să introduci adresa e-mail a administratorului site‑ului la Your Email. Deoarece instalarea este pe un server local, poți folosi o adresă e-mail fictivă.
 6. dacă site-ul este online și în lucru, trebuie să bifezi caseta Search Engine Visibility, pentru a nu fi indexat de către motoarele de căutare.
Instalarea WordPress - pasul 5
Instalarea WordPress – pasul 5

Dai clic pe butonul Install WordPress pentru a porni instalarea.

5. Finalizarea instalării

După ce WordPress a fost instalat vei fi redirecționat către pagina de autentificare. Aici trebuie să introduci utilizatorul și parola pe care le-ai folosit la pasul 6, în cazul nostru ”admin” respectiv ”admin”.

După ce te-ai autentificat se deschide pagina de administrare, unde poți începe să personalizezi site-ul sau să creezi primele tale articole.

Dacă se întâmplă să uiți parola de administrator, ea va putea fi schimbată direct în baza de date, procedeu pe care îl voi prezenta în alt articol.

Pagina de start WordPress
Pagina de start WordPress
Pagina de autentificare WordPress
Pagina de autentificare WordPress
Pagina de administrare a WordPress
Pagina de administrare a WordPress

Reține!

Ori de câte ori vrei să ajungi la pagina de administrare a site-ului, trebuie să tastezi în continuarea adresei site-ului ”/wp-admin” . De exemplu, pentru site-ul care face subiectul acestui articol adresa este http://localhost/wordpress/wp-admin.

Articole asemănătoare

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *